Sinds vorige week is de zon weer volop aanwezig. De ene vind het lekker en ander heeft het liever iets koeler. In de zomermaanden moeten cliënten die onder behandeling zijn in de kliniek zich goed insmeren tegen de zon. Enkele keren staken wij de behandeling om deze in het najaar weer te hervatten. Deze cliënten gaan dan namelijk voor een langere tijd op vakantie of willen toch graag van de zon genieten en een bruin kleurtje krijgen. De zon is dus altijd een veelbesproken onderwerp in de kliniek. Door de jaren heen horen wij dan ook verschillende fabels voorbij komen. Hieronder noemen wij de meest voorkomende:

  1. ‘’Ik verbrand nooit en wordt altijd snel bruin, zonnebrand heb ik dus niet nodig.’’

Een gebruinde huid geeft een hele lichte bescherming. Wellicht dat de huid er niet rood uitziet maar je maakt wel degelijk schade aan de huid. De UV-Straling zorgt dat je huid DNA-schade oploopt. Hierdoor heb je meer risico op vroegtijdige huidveroudering en zelfs huidkanker. Dus al bent je zongebruind en verbrand je nooit, is het toch zeker raadzaam om ook dan een juiste zonnefactor te smeren.

  1. ‘’Ik pak altijd een zonnebank kuurtje voor de vakantie want dat is beter voor de huid.’’

Hier geldt natuurlijk hetzelfde als bij het fabel 1 is uitgelegd. Wat je vaak ook nog ziet is dat mensen rood onder de zonnebank vandaan komen. Wij raden dit dus af om te doen, gebruik liever een goede zonnefactor op je vakantie. Hiermee bescherm je je huid veel beter.

  1. ‘’Ik zit altijd in de schaduw dus dan hoef ik mij niet in te smeren.’’

Ook als u beschut zit bereiken UV-stralen de huid. Zelfs als het bewolkt is komt er voldoende straling op de huid om schade te maken. Daarom is het te allen tijde belangrijk om een zonnefactor te gebruiken!

Laserkliniek Maastricht

Huidtherapeute_Linda